A kávézacc újrahasznosítása a kertben 🐜

/ / tippek
Kertészeti praktika

A kávézacc sokkal több, mint csak konyhai hulladék; valójában egy kiváló kiegészítője a kertészeti munkákhoz. Nézzük meg, hogyan használhatod te is ezt a természetes erőforrást!

Értékes táp a talaj számára

Mielőtt a kávézacc a szemétbe kerülne, gondold át! Ez a látszólag értéktelen maradék valójában gazdag tápanyagforrás a kert számára, többek között nitrogén, kálium és magnézium formájában, amelyek elősegítik a növények egészséges fejlődését.

A giliszták kedvence is a kávézacc

A giliszták kifejezetten vonzódnak a kávézacc által kínált tápanyagokhoz. Szórj egy kis friss kávézaccot a talajra, leginkább azokra a felületekre, ahol nincs beültetve, nem füves. A giliszták így odatalálnak, és megkezdik a fontos átalakító munkát. (+1 tipp, a kis horgászok az ilyen helyeken hamarabb találnak csalit, ha van gyereked segíts neki, hamarabb lesz sikerélménye 😊)

Természetes módja a kártevők elleni védekezésnek

A csigák (leginkább csupaszcsigák) ellen már sok mindent kipróbáltál, dinnye, só…de a kávézaccot még nem? Itt az ideje! Ez is egy természetes módszer arra, hogy távol tartsd a nemkívánatos vendégeket.

A kávézacc a kertben

– Komposztba: Bekeverve a komposztba, nitrogént ad a komposzthoz, ami fokozza az anyagok lebomlási folyamatát.
– Közvetlenül: Kisebb mennyiségben a talajhoz adva nem zavarja meg annak szerkezetét, miközben tápanyagot biztosít.
– Folyékony formában: Vízbe áztatva a zaccból tápanyagban gazdag öntözővizet készíthetünk.
– Mulcs: Használható mulcsként is, ha más szerves anyagokkal összekeverjük, hogy elkerüljük a talaj túlzott tömörödését.

Figyelmeztetések

– Savasság: Egyes növények érzékenyek az enyhén savas környezetre. Tehát a lúgos közeget kedvelő növények (pl.: levendula, liliomfélék, pázsitszegfű, néhány cserje és fa) környékére ne szórd ki. Az enyhén savas közeget kifejezetten kedvelik a rododendronok és azáleák, kék áfonya, tűlevelűek, hortenziák…stb.
– A penészes zacc: Csak friss, penészmentes zaccot használjunk. Te sem fogyasztanál penészes ételt, a növényeidnek se adj!

A blog nem agrár és kertészettudományi szempontok alapján lett szerkesztve, így lehetnek benne ki nem fejtett részek. Amennyiben szeretnéd kiegészíteni olyan növényekkel amelyek kifejezetten nem szeretik a savas közeget, hozzászólásban, vagy a facebook oldalon lévő bejegyzés alatt tedd meg, mások érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük